fredag 23 augusti 2013

Kolapaj

Denna paj gjorde jag för någon vecka sedan när jag plockade
Och fryste in vinbär. Den var super goood. Båda mina små gillade pajen.
Den är ju väldigt söt men då man serverar sura vinbär så blir det liksom en balans.

Pajdeg
  • 125 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk kanel

Kolafyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl ljust muscovadosocker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 75 g smör

Till servering

  • 2 dl crème fraiche (34 %)
  • 3 dl repade röda vinbär eller lingon
  • kanel
  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Pajdeg: Smält smöret. Blanda med socker och havregryn.
  3. Blanda mjöl och kanel och häll ner i havregrynsmixen. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 port). Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten. Ställ i kylen 30 minuter.
  5. Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna.
  6. Kolafyllning: Koka upp grädde, sirap och muscovadosocker i en vid kastrull. Låt koka ca 20 minuter. Rör då och då. För att se om kolan är klar, droppa lite av kola smeten i ett glas med kallt vatten. Den ska vara mjuk och lätt formbar men inte flyta ut.
  7. Ta kastrullen från värmen. Rör ner vaniljsocker och smöret skuret i bitar. Låt svalna nästan helt.
  8. Häll smeten i pajskalet. Ställ i kylen minst 1 timme. Hit kan förberedas.
  9. Strax före servering: Vispa crème fraichen med elvisp tills den blivit fast. Lägg upp i en skål och pudra med kanel. Garnera pajen med röda vinbär eller lingon. Servera med crème fraichen.

.




    Inga kommentarer: